18 Temmuz 2009 Cumartesi

Cocuk Gelişiminde babamın değeri

Söz konusu çocuklar olduğunda, tüm toplumlarda ve özellikle Türkiye'de babanın sorumluluğu anneye bırakarak geri planda kalmayı tercih etmesi yaygın olarak görülmektedir. Bilinmelidir ki, çocuğun yaşamı boyunca anneye olduğu kadar babaya da ihtiyacı vardır. Anne her ne kadar görevlerini yerine getirse de, bazı konularda asla bir babanın yerini alamaz. Şüphesizdir ki özellikle gelişme çağındaki çocuklar için baba önemli bir kavramdır.

Tıpkı annelikte olduğu gibi babalık öncelikle çocuk sahibi olmayı istemeyle başlıyor. Bu aşamada önemli bir nokta da eşlerin ikisininde çocuk sahibi olmayı istemeleridir. Bir erkeğin bu görevin sorumluluğunu üzerinde hissetmesi, eşinin hamileliğinde ona yardımcı olmasıyla başlıyor. Hamilelik döneminde anne adayına destek olmak, bebek için hazırlıklara yardımcı olmak, doktor kontrollerinde orada bulunmak bir babanın bu duruma ne kadar adepte olduğunun birer göstergesi olabilir ve oldukça önemlidir. Doğumdan sonra babanın bebekle sık sık temas etmesi ve göz temasında bulunması, aralarında kuvvetli bir bağ oluşturur ve ilerki dönemde kurulacak baba - çocuk ilişkisinin sağlıklı ve sağlam temellere dayanmasını sağlayacaktır.

Eşin hamileliğinden doğuma kadar ve daha sonraki dönemlerde de dikkat edilmesi gereken bir takım durumlar vardır. Bunlar aşamalarıyla şöyle sıralanabilir:

- Çocuk gelişimi anne karnında başlayan bir süreçtir. Bu dönemde eşinize karşı alakalı, hoşgörülü, sevecen, anlayışlı olmalısınız. Araştırmalarla kanıtlandığına göre, mutlu, sağlıklı ve huzurlu hamilelik geçiren kadınların bebekleri, diğer bebeklere oranla çok daha sağlıklı oluyor.

- Bebeğinizin bakımıyla sizde ilgilenmeye özen gösterin ve bu konularda bilgi sahibi olmaya çalışın. Daha bebek olmasına rağmen, yakın olursanız onu zamanla tanıdığınızı göreceksiniz. Neleri sevdiğini, nelerden korktuğunu, nelerin ilgisini çektiğini öğrenebilirsiniz. Böylelikle hem aranızdaki ilişkinin başlangıç temellerini atmış olursunuz hemde bebek bakmakla oldukça fazla yorulan eşinize yardımcı olursunuz.

- Çocuğunuz büyümeye başladığında, korkutarak disiplin kurmaya çalışmayın. Size açık olabileceği, rahatça düşündüklerini söyleyebileceği bir aile ortamı kurmaya çalışın. Bunu yaparken de tamamen disiplinsiz olmamaya özen gösterin.

- Onunla iletişiminiz oldukça önemlidir. Kız ya da erkek cinsiyeti ne olursa olsun annesine nasıl yakınsa, onunla nasıl kolayca iletişim kuruyorsa, sizinlede aynı kolaylıkta iletişim kurabilmesine izin verin. Aksi yaşandığında çocuk, babasıyla arasında bir mesafe olması gerektiğine inanır ve babaya ihtiyacı olduğu dönemlerde gereken ilgiyi dışarıda arar.

- İş temponuz oldukça yoğun olsa da, çocuğunuza kısa, özel zamanlar ayırmaya çelışın. Asla yeterli olmayacağını düşünerek bunu göz ardı etmemelisiniz. Kısa da olsa, beraber geçirdiğiniz zamanlar çocuğunuz için psikolojik destek olacaktır.

- Unutulmamalı ki, bir çocuğun her zaman babasının ilgisine ihtiyacı vardır. Babadan görülen ilgi, onunla yakınlığı, çocuğun zihinsel ve psiko-seksüel gelişimini oldukça etkileyen bir faktördür. Baba ilgisinden mahrum büyüyen çocuklarda kişilik gelişimi bozuklukları görülebilir ve hayatı boyunca bir noksanlık, yetersizlik olarak bazı durumlarda tüm hayatı ve yaşamını etkileyen boyutlara varabilir.

1 yorum:

forum karasör web tasarım kurtlar vadisi gladio oyun oyna Gulet Charter Otel Şikayet Eskişehir Ucuz Oteller Türkçe Dizin Meyve SepetiBakTaBuL Sohbet chat Sohbet ilan