18 Temmuz 2009 Cumartesi

Kriz ve Ailemiz Üzerindeki Etkisi

Günümüz ekonomisinde var olan kriz herkesi farklı şekilde etkilerken, bazı insanlarda çeşitli hastalıklara bile sebep olabiliyor. Herşeyin başında, kriz ortamlarının geçici olduğunu ve mutlaka son bulup, herşeyin yoluna gireceğini unutmamak gerekiyor.

Bir aileyi geçindirmek, anne - baba olmak, aile olmak büyük bir sorumluluktur. Biz insanlar, aile olmaya karar verirken, bilerek ya da bilmeyerek çok büyük zorluklarla karşılaşacağımız, yeni bir dünyanın kapılarını açarız. Yaşanan veya yaşanabilecek zorlukların yanı sıra ortada olan ekonomik kriz de, bu yeni dünyada yaşamayı oldukça zorlaştırmaktadır.

Yaşamakta olduğumuz ekonomik krizi, aile içinde üç farklı yönden ele alabiliriz:

Ebeveyne Etkisi: Bu dönemde kişiler, geçinebilme endişesi ya da işini kaybetme korkusuyla psikolojik baskı altında kalabilirler. Özellikle işiyle ilgili bir belirsizlik söz konusuysa kişi, oldukça fazla olan ve zamanla artan güvensizlik duygusuyla, geleceği için endişe edecektir. Bir birey için geleceğinin güvece altında olduğunu bilmek önemli olduğundan, bu konuyla ilgili sorun yaşadığında veya kaygı hissettiğinde kendini ve çevresindekileri yıpratıp, üzecek durumlara neden olabilir. Bu durumlar genelde öfke ve öfkenin getirisi olan saldırganlık, karamsarlık ve sorunların çözülemeyeceği duygusuyla ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklardır. Kişi bu şartlar altında, ailenin sorumluluğu üzerindeyse suçluluk duyarak ezilecektir.

Çocuklara Etkisi: Yapılan büyük hatalardan biri, yaşanan sıkıntıyı yokmuş gibi göstererek, çocuğu bunun dışında tutmaya çalışmaktır. Çocuklar bu durumu anlamıyor gibi görünse ya da gerçekten anlamıyor olsa bile, aile ortamındaki gerginliği hissedebilmektedirler. Krizin yarattığı etkilerin ebeveynleri arasındaki olumsuz sonuçları, çocuğun ömür boyu kaygı duymasına neden olabilir. Oluşan durumun mümkün olduğunca, anlayabileceği bir şekilde çocuğa anlatılması gerekir.

Eşler Arasındaki Etkisi: Kriz ortamlarından en çok eşler etkilenir. Krizin neden olduğu sıkıntılar, kaygı ve güvensizlikler eşlerin iletişimini kötü şekilde etkileyebilir. Kriz öncesinde de iletişim eksiklikleri, güvensizlik, çatışma veya sıkıntılar varsa, olaylar boyut değiştirerek boşanmalara bile neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

forum karasör web tasarım kurtlar vadisi gladio oyun oyna Gulet Charter Otel Şikayet Eskişehir Ucuz Oteller Türkçe Dizin Meyve SepetiBakTaBuL Sohbet chat Sohbet ilan